Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

βιταμίνη C

Βιταμίνη C και δέρμα

Βιταμίνη C ενάντια στη γήρανση

Η βιταμίνη C ή Aσκορβικό οξύ είναι μια ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει το δέρμα απο τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που προκαλούνται από την έκθεση του στην υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της φωτογήρανσης. Παράλληλα, διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου, που αποτελεί δομική πρωτεΐνη του δέρματος και εξασφαλίζει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Επιπλέον, παρεμποδίζει τη σύνθεση μελανίνης, μέσω του ενζύμου τυροσινάσης, προσδίδοντας φωτεινότητα, λάμψη και ομογενοποίηση του χρωματικού τόνου.

Ποια τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Η βιταμίνη C έχει πολλά οφέλη γενικότερα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικότερα για κάποια συστήματα, όπως το ανοσοποιητικό, το μυϊκό και το αγγειακό σύστημα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τοπική εφαρμογή 10%  Βιταμίνης C  μειώνει το ερύθημα που προκαλείται από την UVB ακτινοβολία κατά 52% και το έγκαυμα κατά 40-60%, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αντικαθιστά τη χρήση αντηλιακού.

Πρόσληψή της μέσα από τα τρόφιμα

Η πρόσληψη της Βιταμίνης C από το στόμα θεωρείται απαραίτητη αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν την παράγει μόνος του και πρέπει να γίνεται κυρίως μέσω της σωστής διατροφής (φρέσκα φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή και λαχανικά). Ωστόσο, το συκώτι φιλτράρει και μεταβολίζει ό,τι βιταμίνη χρειάζεται στον οργανισμό και έτσι δεν φτάνει στα επίπεδα της ανώτερης στιβάδας της επιδερμίδας. Εκεί, λειτουργεί συμπληρωματικά και αποδοτικά η χορήγησή της μέσα από τα δερμοκαλλυντικά.

Πρόσληψή της μέσα από δερμοκαλλυντικά, χαρακτηριστικά & πλεονεκτήματα

Σε τοπική εφαρμογή κυκλοφορεί σε κρέμες, μάσκες και ορούς αλλά μόνο οι οροί περιέχουν την ενεργό μορφή σε σχεδόν διάφανο χρώμα. Πρόκειται για μια βιταμίνη εξαιρετικά ευαίσθητη και ασταθή στο φως που οξειδώνεται εύκολα. Η σταθερότητά της εξασφαλίζεται διατηρώντας το ph του διαλύματος κάτω από 3.5 και μόνο έτσι είναι ικανή να διαπεράσει την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας.

Η αποτελεσματικότητά της είναι ανάλογη της συγκέντρωσής της αλλα το επιτρεπτό όριο είναι μέχρι 20%. Ιδανικά χρειάζεται ανά 8ωρο εφαρμογή για επαρκή φωτοπροστασία. Καλύτερα δε ειναι να εφαρμόζεται μετά την έκθεση στον ήλιο (βραδινές ώρες).

Μερικές φορές μετά την εφαρμογή της, μπορεί να προκληθεί ερύθημα, αίσθημα νυγμού και ξηρότητα οπότε συστήνεται η συμπληρωματική χρήση ενυδατικού προϊόντος. Παρόλο που έχει και αντιφλεγμονώση δράση και θεωρητικά έχει ένδειξη για ακμή και ροδόχρου νόσο, συστήνεται η επιφυλακτική χορήγηση σε άτομα με αυτές τις παθήσεις.

Συμπερασματικά, ας μην ξεχνάμε ότι η ομορφιά και η νεότητα προέρχονται και εκ των έσω και για αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στο συνδυασμό σωστής διατροφής, lifestyle και κοσμετολογίας.

Αννέτα Γράψα MD, PhD
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δερματοχειρουργός – Αισθητική Δερματολογία Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών

Write your comment