Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

Συχνές παθήσεις του Χειμώνα – οι συμβουλές του δερματολόγου

Με τα πολλά και δυνατά κρύα να μην έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμα, καθώς συνήθως τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, ακόμα και τον Μάρτιο συμβαίνει αυτό, είναι τώρα καλή στιγμή να μιλήσουμε για τα προβλήματα που το έντονο ψύχος μπορεί να φέρει στο δέρμα μας.

Να μιλήσουμε για όρους που ίσως ακούσουμε, όταν παγώσει για τα καλά ο καιρός.

Από μόνη της η έκθεση στο κρύο, μπορεί και να γίνει επιβλαβής, προκαλώντας υποθερμία, αλλά και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η πιο συνηθισμένη πάθηση από το ψύχος είναι τα χείμετλα, αυτά που αποκαλούμε «χιονίστρες».

Επιπλέον, η υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει ερυθρό ή και ιώδες οίδημα, κατά κύριο λόγο στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών, στα αυτιά ή και στο πρόσωπο. Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί και να εμφανιστούν επίσης πομφόλυγες και έλκη που γενούν κάποιο αίσθημα καύσου και κνησμού που διαρκεί από 1 έως 3 εβδομάδες. Η αποφυγή της έκθεσης στο ψύχος, η εξασφάλιση θερμότητας στα σημεία που πάσχουν και η αποφυγή καπνίσματος, θα βοηθήσουν πολύ στο να ξεπεραστούν τα ανωτέρω προβλήματα.

Άλλες παθήσεις που φέρνει μαζί του ο σκληρός Χειμώνας είναι τα γνωστά, μα όχι απλά κρυοπαγήματα. Αυτά προκύπτουν όταν η θερμοκρασία δέρματος πέφτει κάτω από τους 0°C και βέβαια όσο η θερμοκρασία συνεχίζει να πέφτει και να φτάνει ακόμα και στους -4°C, εξελίσσονται ραγδαία και επιδεινώνονται. Τα κρυοπαγήματα σχηματίζουν κρυστάλλους πάγου που καταστρέφουν τα κύτταρα και δυσχεραίνουν την αιματική κυκλοφορία και διακρίνονται σε 1ου, 2ου, 3ου και 4ου βαθμού, αναλόγως της βαρύτητάς τους – ακριβώς όπως και στα εγκαύματα.

Τα συμπτώματά τους ξεκινούν από υπαισθησία και ωχρότητα στις ελαφριές μορφές και μπορούν να εξελιχθούν σε φυσαλίδες, νεκρώσεις, ακόμα και γάγγραινα στις βαρύτατες. Πιο επιρρεπή στα κρυοπαγήματα, είναι σαφώς τα άτομα που εργάζονται ή αθλούνται για πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους. Οι πρώτες βοήθειες για την άμεση ανακούφιση των περιοχών που πάσχουν, προβλέπουν εμβάπτιση σε ζεστό νερό (35-40°C) και πλούσια σε πρωτεΐνη διατροφή. Εν συνεχεία πρέπει να υπάρξει συστηματική αγωγή ή ακόμα και χειρουργικός καθαρισμός.

Άλλες παθήσεις του Χειμώνα, είναι οι ακόλουθες:

 • Σύνδρομα εμβροχής του άκρου ποδός
 • Ακροκυάνωση
 • Νόσος και Φαινόμενο Raynaud
 • Δικτυωτή πελίδνωση
 • Κνίδωση εκ ψύχους
 • Υποδερματίτιδα εκ ψύχους
 • Κρυοσφαιριναιμία
 • Κρυοϊνωδογοναιμία
 • Ερύθημα εκ πυραύνων

Φυσικά, δεν ξεχνάμε την συχνότατη και κοινή Ξηροδερμία που προκαλείται λόγω μειωμένης υγρασίας στο περιβάλλον σε συνδυασμό με το καυτό ντους που συνηθίζουν οι περισσότεροι να κάνουν τον Χειμώνα. Ενώ η Ξηροδερμία θεωρείται απλή και συνήθης πάθηση, μπορεί και να εξελιχθεί σε ξηρωτικό ή αλλιώς αστεατωτικό έκζεμα, κυρίως στους ηλικιωμένους. Σε κάθε περίπτωση η εντατική ενυδάτωση συνίσταται και βοηθά.

Πάγιες Συμβουλές

 • Διατηρούμε ζεστά τα άκρα φορώντας μάλλινα γάντια και κάλτσες και φροντίζουμε να ντυνόμαστε ζεστά, σε ολόκληρο το σώμα.
 • Αποφεύγουμε το καυτό ντους, τα σκληρά σαπούνια και τα κρεμοσάπουνα μακράς διαρκείας.
 • Αποφεύγουμε τα στενά γάντια και τα στενά παπούτσια για να μην προκληθεί έντονη εφίδρωση.
 • Εφαρμόζουμε στο σώμα μας ενυδατική κρέμα ή λοσιόν και αν προβλέπεται έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιούμε για το πρόσωπο αντηλιακή προστασία.

Σαρακηνός Αντώνιος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Write your comment