Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (ή σμηγματόρροια) είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος με εξάρσεις και υφέσεις η οποία οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων σε περιοχές του σώματος όπως το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής και το στέρνο. Εμφανίζεται με τη μορφή λιπαρών φολίδων και χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα. Η ακριβής αιτιοπαθογένεια δεν είναι γνωστή, ωστόσο ενδέχεται να οφείλεται σε στελέχη ενός λιπόφιλου μύκητα (Malassezia spp).

Ποια είναι τα συμπτώματα της Σμηγματόρροιας;

Η Σμηγματόρροια παρατηρείται συνήθως στο 2-3% του γενικού πληθυσμού ενώ είναι πιο συχνή στους άνδρες ηλικίας 30-60 ετών. Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα της συγκεκριμένης δερματοπάθειας περιλαμβάνονται:

 • Οι φολιδωτές κρούστες στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Τα εξανθήματα ή και τα σπυράκια (κυρίως στο πρόσωπο).
 • Η ερυθρότητα, η καυσαλγία (τσούξιμο) και η έντονη απολέπιση λόγω κνησμού.
 • Οι εκτεταμένες λευκωπές ή καστανο-ερυθρές πλάκες σε λιπαρές εντοπίσεις της κεφαλής και του κορμού.

Σμηγματόρροια και πιτυρίδα

Η πιτυρίδα θεωρείται η πρώιμη μορφή της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτού της κεφαλής. Διαφέρουν όμως μεταξύ τους καθώς η πιτυρίδα είναι μια πιο ήπια και -το κυριότερο- μη φλεγμονώδης κατάσταση ενώ η σμηγματόρροια είναι μία χρόνια πάθηση της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι η φλεγμονή στις περιοχές εκδήλωσης της.

Σμηγματόρροια και βρέφη

Γνωστή και ως «νινίδα», η Σμηγματόρροια μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών. Στα βρέφη εμφανίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής με κιτρινωπές ή καφέ πλάκες. Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το παιδί καθώς υποχωρεί έως τον 12ο μήνα χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Σε ποιες περιοχές εμφανίζεται η Σμηγματόρροια;

Η Σμηγματόρροια εκδηλώνεται με τη μορφή κίτρινων ή ερυθρών πλακών που καλύπτονται από λιπαρά λέπια συνηθέστερα σε περιοχές του σώματος που βρίθουν σμηγματογόνων αδένων όπως:

 • Το στέρνο
 • Το τριχωτό της κεφαλής
 • Τα γεννητικά όργανα και η προγεννητική περιοχή
 • Τις πτυχώσεις του δέρματος (παρατριμματικές περιοχές) όπως οι μασχάλες, ο ομφαλός, η περιοχή των μαστών, και οι γλουτοί
 • Το πρόσωπο (η πρόσθια και οπίσθια ωτιαία χώρα, η περιοχή των φρυδιών, οι πλάγιες επιφάνειες της μύτης, ρινοχειλικές αύλακες)

Ποια είναι τα αίτια της Σμηγματόρροιας;

Η αιτιοπαθογένεια της σμηγματόρροιας είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με μερικές έρευνες, η νόσος οφείλεται σε έναν λιπόφυλο μύκητα, τον Pityrosporum ovale που προξενεί τις συγκεκριμένες εξάρσεις στο δέρμα.

Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η απάντηση βρίσκεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η υπερέκκριση σμήγματος σε ήδη λιπαρές περιοχές του σώματος με την παράλληλη δραστηριότητα ενός ζυμομύκητα (Malessezia) που ευθύνεται για τον ερεθισμό του δέρματος.

Συσχετιζόμενοι παράγοντες

Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με ιατρικούς λόγους, περιβαλλοντικές συνθήκες ή ακόμη και ψυχολογικά αίτια ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της δερματοπάθειας. Ελέγχοντας τους παρακάτω παράγοντες, είναι δυνατό να ελαττωθούν τόσο η ένταση και όσο και η συχνότητα των εξάρσεων.

 

 • Ιατρικοί λόγοι
  Παχυσαρκία, Ανοσοκαταστολή, Διαβήτης, νόσος Πάρκινσον, Επιληψία, ιός HIV
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
  Ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, Υγρασία, Αλλαγές εποχών
 • Τρόπος ζωής
  Αλκοολισμός, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη ύπνου
 • Ψυχολογικοί παράγοντες
  Σε περιόδους έντονης κούρασης, άγχους ή και κατάθλιψης.
 • Λανθασμένες πρακτικές
  Μη συχνό λούσιμο, έντονο βούρτσισμα μαλλιών, καλλυντικά προϊόντα περιποίησης

 

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σμηγματόρροιας;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της σμηγματόρροιας μπορεί να επιτευχθεί κατόπιν εμπεριστατωμένης διάγνωσης από δερματολόγο ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος να συνταγογραφήσει τα απαραίτητα σκευάσματα αντιμετώπισης της.

 

Σαρακηνός Αντώνιος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Write your comment

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Απαραίτητα

wordpress_4a00003693acb6775a4a01d63efabd4a, wordpress_logged_in_4a00003693acb6775a4a01d63efabd4a, wordpress_test_cookie, wp-settings-1, wp-settings-time-1

Advertising

Analytics

Other