Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

ρετινόλη

Ρετινόλη και Δέρμα

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη ρετινόλη και την έντονη θεραπευτική και αντιγηραντική της δράση, τα πλεονεκτήματά της αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της σε υπερβολικές ποσότητες. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά κι ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες που γεννά η συζήτηση γύρω από τη ρετινόλη.

Καταρχάς ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτή η ουσία περί της οποίας ο λόγος.  

H Ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α η οποία απαρτίζεται από πλήθος θρεπτικών συστατικών με ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό επιδράσεις. Εμπεριέχεται σε τροφές όπως το μοσχάρι, το συκώτι του κοτόπουλου,  το τυρί, το πλήρες γάλα και διάφορα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως η γλυκιά κολοκύθα, η γλυκοπατάτα και το καρότο.

Επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν πως η ρετινόλη έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και να προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου. Παράλληλα προστατεύει την επιδερμίδα, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται από το φυσικό μεταβολισμό. Επομένως, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και με υψηλή επίδοση θεραπευτικό και αντιγηραντικό υλικό και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται πλέον ως απαραίτητο συστατικό στις περισσότερες κρέμες προσώπου.

Η χρήση κρεμών με βασικό συστατικό την ρετινόλη βοηθά στην εξομάλυνση της όψης της επιδερμίδας και στην αντιμετώπιση πολλών δερματικών προβλημάτων όπως:

  • η ακμή, οι μεγάλοι πόροι και τα μαύρα στίγματα καθώς συμβάλλει στο άνοιγμα των φραγμένων πόρων,
  • οι δυσχρωμίες και οι μελαγχρωματικές βλάβες,
  • ο ομαλός λειχήνας,
  • οι μυρμηγκιές κ.α.

Επιπλέον η ρετινόλη βοηθά στην εξομάλυνση λεπτών αλλά και βαθύτερων ρυτίδων του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών και υπόσχεται διατήρηση της σφριγηλότητας και της νεανικότητας της επιδερμίδας.

Περιπτώσεις και συμβουλές εφαρμογής της

Η χρήση της ρετινόλης προτείνεται σε άτομα άνω των 20 ετών και φαίνεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Όπως όμως πολύ σωστά τόνιζαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και ο μεγάλος μας φιλόσοφος Αριστοτέλης «Παν μέτρον άριστον». Η ρετινόλη είναι ένα αρκετά ευαίσθητο συστατικό και η χρήση της πρέπει να γίνεται προσεκτικά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου.
Παρόλο που νεότερες έρευνες αποδεικνύουν  πως η ρετινόλη δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση, φωτοευαισθησία ή φωτοτοξικότητα, η υπερβολική της χρήση μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηροδερμία και ερεθισμό του δέρματος, ενώ υπάρχει πιθανότητα οι πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες να μην μπορούν να την αντέξουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως και για καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται η χρήση κρεμών με βάση τη ρετινόλη το βράδυ, καθώς η έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή της φαίνεται πως μειώνει τη δράση της.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφθείτε το δερματολόγο σας ρωτήστε τον για τα πολλαπλά οφέλη του φυσικού αυτού συστατικού της ρετινόλης και εκείνος θα σας τα εξηγήσει με λεπτομέρειες και θα σας συστήσει τα προϊόντα που την εμπεριέχουν και ταιριάζουν στις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

 

Mohammad Mhaidat    

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

 

Write your comment