Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

stress δέρμα

Πως το stress αποτυπώνεται στο δέρμα μας;

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα εξαντλητικά ωράρια και οι υπερωρίες, οι αμέτρητες υποχρεώσεις και οι συνεχείς προσπάθειες όλων μας να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον σύγχρονο και απαιτητικό τρόπο ζωής είναι μερικές από τις συνθήκες που πυροδοτούν την εκδήλωση του άγχους (stress) στον οργανισμό με ποικίλους τρόπους.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται το stress είναι στο δέρμα μας με αποτέλεσμα να ενοχοποιείται για την εμφάνιση νέων δερματικών παθήσεων ή την επιδείνωση καταστάσεων που προϋπάρχουν.

 

Το stress επηρεάζει την ανοσία του δέρματος

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που ερευνούν την ψυχοφυσιολογία του άγχους, το άγχος οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα του Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος (ΠΝΣ). Το ΠΝΣ επηρεάζει σημαντικά την ανοσία του δέρματος με αποτέλεσμα πολλές δερματικές παθήσεις να επιδεινώνονται σε περιόδους έντονης καταπόνησης.
Τέτοιες δερματικές παθήσεις που επηρεάζονται από στην ψυχολογία του ατόμου είναι η λεύκη, το έκζεμα, η ψωρίαση, η ροδόχρου νόσος, ο έρπης ζωστήρας, ο ερυθηματώδης λύκος και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

 

Κορτιζόλη, η ορμόνη του stress 

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» εξαιτίας μιας στρεσογόνου κατάστασης, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Πρόκειται για μια προφλεγμονώδη ορμόνη η οποία αυξάνει την παραγωγή σμήγματος και επιδεινώνει δερματικές βλάβες όπως π.χ. τα σπυράκια της ακμής ή το έκζεμα.

 

Απελευθέρωση ισταμίνης

Το έντονο stress μπορεί να προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν προδιάθεση στην εμφάνιση εξανθημάτων, την υπερέκκριση της ισταμίνης στο σώμα. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται το stress σαν μία απειλητική κατάσταση (όμοια με ένα αλλεργιογόνο) με αποτέλεσμα να «μάχεται» εναντίον του δημιουργώντας φλεγμονώδη εξανθήματα που προκαλούν έντονο ερεθισμό και αίσθημα κνησμού.

 

Υπερέκκριση αδρεναλίνης

Το υπερβολικό άγχος το οποίο παρατείνεται χρονικά και αποτελεί πλέον μία συνηθισμένη κατάσταση τόσο για την ψυχολογία του ατόμου όσο και για τον οργανισμό του, μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την εμφάνιση της ψωρίασης ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων της.
Αυτό συμβαίνει γιατί στον οργανισμό παράγεται περισσότερη αδρεναλίνη με αποτέλεσμα τα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται με παθολογικά γρήγορους ρυθμούς δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές ψωριασικές πλάκες.

 

Συμβουλές για την καταπολέμηση του άγχους

Καταπολεμήστε το άγχος με υγιείς και αποτελεσματικούς τρόπους χωρίς να το αφήνετε να σας καθορίζει τη ζωή και να επηρεάζει το σύνολο του οργανισμού σας:

 • Βρείτε χρόνο για λίγη άσκηση.
  Η συστηματική άσκηση, ακόμη και το γρήγορο περπάτημα, αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης και των ενδορφινών με αποτέλεσμα η διάθεση να «ανεβαίνει» και τα επίπεδα του άγχους να μειώνονται.
 • Αφιερώστε χρόνο για την ξεκούρασή σας.
  Ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός καθώς συμβάλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει στην αναγέννηση του δέρματος.
 • Προσέξτε τη διατροφή σας.
  Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, πολλές φορές καταφεύγουμε σε junk food, γλυκά, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή αλάτι. Αποτέλεσμα αυτών των βλαβερών διατροφικών επιλογών είναι να αυξάνεται το οξειδωτικό stress, αντί να μειώνεται.
  Γι’ αυτό, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες
 • Διαχειριστείτε το άγχος και τον θυμό με αποτελεσματικούς τρόπους.
  Εντοπίστε τους παράγοντες που σας αγχώνουν στην καθημερινότητά σας αλλά και στη ζωή σας γενικότερα. Προσπαθήστε να ελέγξετε το stress σας με δραστηριότητες που σας γεμίζουν με ευχάριστα συναισθήματα και σας χαλαρώνουν.

Σαρακηνός Αντώνιος

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Write your comment