Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

ακμή μύθοι αλήθειες

Μύθοι και αλήθειες για την ακμή

Η ακμή αποτελεί ένα συχνότατο πρόβλημα, ειδικά στην εφηβική ηλικία. Οι πληροφορίες που μπορεί να πάρει κάποιος είναι πολλές, δεν είναι όμως πάντα και έγκυρες. Ενημερωθείτε παρακάτω σχετικά με μερικά βασικά ερωτήματα σχετικά με την ακμή ώστε να διαχωρίσετε τους μύθους από τις αλήθειες.

Θα υποχωρήσει συντομότερα η ακμή αν επιμένω στο πλύσιμο του προσώπου;

Η ακμή δεν υποχωρεί με την έντονη τριβή του δέρματος, αντιθέτως η επίμονη τριβή (scrubbing) μπορεί να χειροτερέψει την κλινική εικόνα. Το πλύσιμο του προσώπου θα πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινά, δύο φορές ημερησίως με ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς σάπωνες. Η εφαρμογή του καθαριστικού γίνεται με τα ακροδάκτυλα στο πρόσωπο, και ξεπλένεται με ζεστό νερό. Ακολουθεί προσεκτικό σκούπισμα του προσώπου χωρίς τριβή.

Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας μπορεί να προλάβει την ενδεχόμενη βαριά μορφή της;

Η έγκαιρη έναρξη αγωγής μπορεί να προλάβει βλατίδες ή φλυκταινίδια, να μετατραπούν σε επώδυνες κύστες. Η έγκαιρη θεραπεία και αντιμετώπιση μπορεί επίσης να προλάβει την δημιουργία ακνεϊκών ουλών.

Η χρήση make-up μπορεί να επιτείνει την ακμή;

Η χρήση δερματολογικών make-up δεν αντενδείκνυται. Ένα προιόν make-up θα πρέπει να μην αποφράσσει τα στόμια των πόρων, να είναι μη φαγεσσωρογόνο και να μην είναι λιπαρό.

Η ακμή θα υποχωρήσει όταν τελειώσει και η εφηβεία;

Η εφηβεία είναι η κατ’ εξοχήν χρονική περίοδος που η ακμή βρίσκεται στο ζενίθ. Η ενηλικίωση δεν συνοδεύεται  απαραίτητα με το τέλος της ακμής. Αρκετοί πάσχοντες θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ακμή στην τρίτη, τέταρτη, πέμπτη, ακόμα και στην έκτη δεκαετία της ζωής τους. Ορισμένες νέες μπορεί να μην είχαν ακμή στην εφηβεία, αλλά παρουσίασαν σοβαρή ακμή κατά την ενηλικίωση τους.

Μπορεί κάποια αγωγή να θεραπεύσει την ακμή μέσα σε λίγες ημέρες;

Οποιαδήποτε δοθείσα αγωγή για ακμή θα χρειαστεί τουλάχιστον 4-8 εβδομάδες για να δράσει.

Τα μαύρα στίγματα (κλειστοί φαγέσωρες) δημιουργούνται όταν οι πόροι αποφράσσονται από εξωτερικούς ρύπους;

Οι εξωτερικοί ρύποι δεν είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία φαγεσσώρων. Τα μαύρα στίγματα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού περίσσειας λιπαρότητας, νεκρών κυττάρων και βακτηριδίων που αποικίζουν την περιοχή. Το μαύρο χρώμα είναι συνέπεια οξείδωσης του περιεχομένου που αποφράσσει τους πόρους.

Το μαύρισμα βελτιώνει την ακμή;

Η έκθεση στον ήλιο ή η παραμονή σε τεχνητά μέσα μαυρίσματος (solarium) δεν επηρεάζουν την πορεία της ακμής. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και η χρήση τεχνητών μέσων μαυρίσματων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασιών όπως το κακόηθες μελάνωμα και  άλλων καρκίνων (βασικοκυτταρικά, ακανθοκυτταρικά επιθηλιώματα, κ.α.).

Γιατί η ακμή αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα;

Η ακμή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα. Οι ενδεχόμενες ουλές ακμής καθώς και η μακροχρόνια παραμονή της μπορεί να επιφέρουν κατάθλιψη, άγχος, τάση απομόνωσης στους πάσχοντες. Η έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει τις δυσάρεστες καταστάσεις που προαναφέρθηκαν.

Σαρακηνός Αντώνιος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Write your comment