Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

Μέλασμα

Mέλασμα (δυσχρωμίες ή πανάδες)

Τι είναι και σε ποιους εμφανίζεται

Μέλασμα ή πανάδες ονομάζονται οι μελαγχρώσεις στην περιοχή του δέρματος κυρίως του προσώπου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία όπως στην περιοχή του λαιμού, των χεριών και πιο σπάνια σε άλλα σημεία στο ανθρώπινο σώμα.

Εκδηλώνεται συχνότερα σε γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν σκουρόχρωμo δέρμα. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν καλύτερη πρόγνωση και σε πολλές περιπτώσεις μετά την κύηση ή τη διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών  μπορεί να βελτιωθεί από μόνο του, στα άτομα όμως με σκουρόχρωμο δέρμα είναι ιδιαίτερα επίμονο.

Συνήθεις τύποι μελάσματος  

Εντοπισμένη υπερμελάγχρωση (μέλασμα ή χλόασμα)

Εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο σε γυναίκες κατά την κύηση ή μετά από λήψη αντισυλληπτικών όπως και μετά από εκτεταμένη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Συχνά υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Η μεταφλεγμονώδης υπερμελάχρωση

Είναι  συνοδό σύμπτωμα άλλων δερματοπαθειών όπως ο ομαλός λειχήνας και ο ερυθηματώδης λύκος, η ακμή, η ροδόχρους πιτυρίαση και το έκζεμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της αρχικής νόσου.

Τα είδη μελάσματος ταξινοµούνται σε τρεις τύπους  

Τύπος 1: Επιδερµιδικός

Το μέλασμα είναι επιφανειακό, έχει σαφή όρια, ελαφρύ καφετί χρώµα και καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.
Τύπος 2: Μικτός

Το µέλασµα του τύπου αυτού έχει ενδιάµεσο βάθος, σκούρο καφέ χρώµα, όχι πάντα σαφή όρια και σχετική ανταπόκριση στη θεραπεία.

Τύπος 3: Δερµατικός

Εδώ το μέλασμα έχει µεγαλύτερο βάθος, ασαφή όρια και το χρώµα είναι βαθύ σκούρο καφέ έως µαύρο. Ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται δύσκολα στη θεραπεία.

Αιτίες εμφάνισης μελάσματος

Οι ακριβείς αιτίες για την εµφάνιση του μελάσματος δεν είναι ακόμα γνωστές.

  • Η βασικότερη αιτία φαίνεται να είναι η χρόνια έκθεση στον ήλιο, συνήθως χωρίς προστασία.
  • Η εγκυµοσύνη, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορµονών παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.
  • Η κληρονοµική προδιάθεση.
  • Κάποια φάρμακα κυρίως τα αντισυλληπτικά, αλλά και κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά.
  • Ο υποθυρεοειδισµός σε κάποιες περιπτώσεις.
  • Η χρήση αρωµατικών σαπουνιών και καλλυντικών που µπορεί να προκαλέσουν ένα είδος φωτοτοξικού µελάσµατος.
  • Οποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμός του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμία.

 

Βασικοί γενικοί κανόνες για την αποφυγή του μελάσματος

Σωστή φωτοπροστασία.

Η χρήση αντηλιακού ευρέως φάσµατος µε υψηλό δείκτη προστασίας, SPF 30 και άνω, είναι απαραίτητη. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρµόζεται 20-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Τους καλοκαιρινούς µήνες πρέπει να ανανεώνεται περίπου κάθε δύο ώρες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε make-up µε αντηλιακό καθώς επίσης και καπέλα.

Εάν είναι εφικτό, συνιστάται η διακοπή φαρμάκων που σχετίζονται µε το µέλασµα.

Προσοχή σε αρωματικά σαπούνια, καλλυντικά.
Θεραπεία

Η θεραπεία του μελάσματος περιλαμβάνει τη φωτοπροστασία, την αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων και τοπικές λευκαντικές θεραπείες.

Πλέον παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση των laser καθώς και άλλων θεραπευτικών μέσων που χρησιμοποιούν το φως. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαία η συνδυαστική θεραπεία των laser µε λευκαντικές φαρµακευτικές ουσίες.
Αποχρωστικές κρέμες

Οι τοπικοί παράγοντες είναι κυρίως η υδροκινόνη, τα ρετινοειδή, το αζελαϊκό οξύ, το κοχικό οξύ, γλυκολικό οξύ, ασκορβικό οξύ, τρετινοΐνη, αδαπαλένη, το απόσταγμα της γλυκόριζας, η ρουσινόλη και η ρεσβερατρόλη.

Απολεπίστηκες θεραπείες

Τα peeling γαλακτικού οξέος φαίνεται να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με μέλασμα επιδερμιδικού τύπου. Ο συνδυασμός peeling γλυκολικού οξέος μετά από προετοιμασία με υδροκινόνη για τουλάχιστον 2 εβδομάδες φαίνεται να δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Καμία θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι επιτυχής εάν δε συνοδεύεται από επαρκή φωτοπροστασία.

Συμπερασματικά, το μέλασμα είναι μια συχνή νόσος η οποία μπορεί να προκαλέσει άγχος και ψυχολογική επιβάρυνση στον ασθενή, καθώς λίγες θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση σχετικά με την αντηλιακή προστασία και να γνωρίζουν πως πρέπει να οπλιστούν με υπομονή καθώς καμία θεραπεία δεν είναι ακόμα μόνιμη. Παρόλα αυτά γίνονται συνεχείς έρευνες και προσπάθειες για την ανακάλυψη νέων πιο αποτελεσματικών θεραπειών στο εγγύς μέλλον.

Γεωργία Δριμούρα Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

 

Write your comment

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Απαραίτητα

wordpress_4a00003693acb6775a4a01d63efabd4a, wordpress_logged_in_4a00003693acb6775a4a01d63efabd4a, wordpress_test_cookie, wp-settings-1, wp-settings-time-1

Advertising

Analytics

Other