Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

Φωτότυποι δέρματος

Φωτότυποι δέρματος – γνωρίζεις σε ποιον ανήκεις;

Ο φωτότυπος του δέρματος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα αντιδρά στον ήλιο κατά την πρώτη έκθεση. Καίγεται ή μαυρίζει;
Ο φωτότυπος αναγνωρίζεται από διάφορα χαρακτηριστικά, όπως το είναι το χρώμα των μαλλιών και το βασικό χρώμα του δέρματος.

 ΦΩΤΟΤΥΠΟΙ Ι

Τα άτομα με φωτότυπο δέρματος I είναι πολύ ανοιχτόχρωμα, συνήθως με κόκκινα μαλλιά και πολλές φακίδες, πάντα καίγονται στον ήλιο και δεν μαυρίζουν. Σύμφωνα με ειδικούς αυτή η ομάδα ανθρώπων βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο μελανώματος, η οποία είναι και η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με τύπο δέρματος I, περιγράφονται επίσης ως «εξαιρετικά ευαίσθητα» σε βλάβη του δέρματος και συνιστάται η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας SPF50+.

 

ΦΩΤΟΤΥΠΟΙ ΙΙ  

Τα άτομα με φωτότυπο δέρματος ΙΙ έχουν ανοιχτόχρωμα δέρμα, συνήθως ξανθά μαλλιά και κάποιες φακίδες, καίγονται και σπάνια μαυρίζουν στον ήλιο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μελανώματος είναι υψηλός, καθώς υπάρχει επίσης ιδιαίτερη ευαισθησία σε δερματική βλάβη και στους καρκίνους του δέρματος. Παράλληλα, συνιστάται η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας SPF50+.

 

ΦΩΤΟΤΥΠΟΙ ΙΙI 

Τα άτομα με φωτότυπο δέρματος III έχουν μετρίως σκούρο δέρμα, καστανά μαλλιά, χωρίς φακίδες και μπορεί να πάθουν έγκαυμα ή να μαυρίσουν στον ήλιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση μελανώματος και είναι ευαίσθητα σε άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, συνιστάται η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας SPF50+.

 

ΦΩΤΟΤΥΠΟΙ ΙV  

Τα άτομα με φωτότυπο δέρματος IV, έχουν σκούρο δέρμα και καστανά ή μαύρα μαλλιά. Eίναι αυτά που μαυρίζουν εύκολα και σπάνια καίγονται, αλλά εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για δερματική βλάβη και ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Ακόμη, συνιστάται η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας SPF30.

 

ΦΩΤΟΤΥΠΟΙ V  

Άτομα με πιο σκούρο δέρμα τύπου V, έχουν σκουρόχρωμα μαλλιά και μπορούν να πάρουν εύκολο μαύρισμα χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για έγκαυμα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άτομα αυτής της ομάδας μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ανάπτυξη ενός καρκίνου του δέρματος γνωστού ως μελάνωμα acral lentiginous. Αυτά τα μελανώματα συνήθως δεν εντοπίζονται μέχρι ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί, και συχνά εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που έχουν μειωμένη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, συνιστάται η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας SPF30.

 

ΦΩΤΟΤΥΠΟΙ VI  

Όσοι έχουν φωτότυπο δέρματος VI, έχουν σκουρόχρωμα μαλλιά δεν χρειάζεται να ανησυχούν για έγκαυμα, αλλά θα πρέπει να θυμούνται να χρησιμοποιούν κάποιο αντηλιακό (link στα helioderm με δείκτη SPF 30). Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μελάνωμα acral lentiginous είναι μία πολύ ισχυρή μορφή μελανώματος και εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με σκούρο δέρμα. Σε αυτούς τους φωτότυπους, συνιστάται η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας SPF30.

 

* Thomas B. Fitzpatrick (December 19, 1919 – November 16, 2003) was an American dermatologist. He was Chairman of the Department of Dermatology at Harvard Medical School and Chief of the Massachusetts General Hospital Dermatology Service from 1959 to 1987. He has been described as “the father of modern academic dermatology” and as “the most influential dermatologist of the last 100 years”, in part because he trained so many of the leaders in the field.[1]

** The Fitzpatrick scale (also Fitzpatrick skin typing test; or Fitzpatrick phototyping scale) is a numerical classification schema for human skin color. It was developed in 1975 by Thomas B. Fitzpatrick as a way to estimate the response of different types of skin to ultraviolet (UV) light.

 

Επιστημονική ομάδα CASTALIA

Write your comment

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Απαραίτητα

wordpress_4a00003693acb6775a4a01d63efabd4a, wordpress_logged_in_4a00003693acb6775a4a01d63efabd4a, wordpress_test_cookie, wp-settings-1, wp-settings-time-1

Advertising

Analytics

Other