Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

ακμή καλοκαίρι

Ακμή το καλοκαίρι – Συμβουλές του δερματολόγου

Μικρά διαστήματα έκθεσης στον ήλιο μπορεί να είναι ευεργετικά για την ακμή. Όμως, οι περισσότεροι νέοι υπερεκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσής τους στον ήλιο σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία που παρατηρείται το καλοκαίρι είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος στο δέρμα με εκθύσεις νέων βλαβών ακμής, και ιδιαίτερα φαγεσωρικής ακμής.

Ιδιαίτερη φροντίδα για την ακμή το καλοκαίρι

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε συνδυασμό με την αυξημένη έκθυση νέων ακνεικών στοιχείων (βλάβες ακμής) επιβάλλει την ιδιαίτερη φροντίδα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Η χρήση αντιηλιακού χειροτερεύει την ακμή;

Η συχνή χρήση αντιηλιακού κρίνεται απαραίτητη για την προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Οι περισσότεροι νέοι αποφεύγουν την χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων, έχοντας την εντύπωση ότι η ακμή τους θα χειροτερέψει. Αντιθέτως, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα για την έξαρση της ακμής, ενώ αποδεδειγμένα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προκαρκινικών βλαβών ή και κάποιου τύπου δερματικής κακοήθειας.

Γιατί είναι προτιμότερα τα βαμβακερά ενδύματα;

Η χρήση βαμβακερών άνετων ενδυμάτων περιορίζει τον ιδρώτα λόγω της απορροφητικότητας τους. Ανεξάρτητα από το είδος της ακμής, η έντονη σωματική δραστηριότητα με την ανάλογη παραγωγή ιδρώτα μπορεί να πυροδοτήσουν νέες βλάβες ακμής.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι όσοι κάνουν θεραπεία για την ακμή

Όσοι βρίσκονται ήδη σε θεραπεία για την ακμή παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευπάθεια στο δέρμα. Πολλές φορές η ίδια αγωγή είναι ερεθιστική με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευαίσθητοι σε:

  • Ερεθισμούς
  • Φλεγμονές
  • Αίσθημα καύσου
  • Ηλιακά εγκαύματα

Πλέον υπάρχουν πολλά αντιηλιακά σκευάσματα ειδικά σχεδιασμένα για το ακνεικό δέρμα, τα οποία όχι μόνο προστατεύουν από την ακτινοβολία, αλλά δρουν θεραπευτικά στην ακμή.

Πως επηρεάζουν οι ορμόνες την ακμή;

Σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της ακμής διαδραματίζουν επίσης τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών. Η υπερέκκριση αυτών των ορμονών συνοδεύεται από την υπερπαραγωγή σμήγματος που σε συνδυασμό με τα νεκρά κερατινοκύτταρα μπορεί να αποφράσσει την τριχοσμηγματογόνο μονάδα, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του Προπιονικού βακτηριδίου, με την επακόλουθη δημιουργία φλεγμονωδών βλαβών ακμής.

Συμβουλές για τη αποτροπή επιδείνωσης ακμής το καλοκαίρι

Η ενδεδειγμένη φροντίδα του δέρματος τους καλοκαιρινούς μήνες αποτρέπει την επιδείνωση της ακμής.

  • Η επιλογή και χρήση ενός ήπιου καθαριστικού σκευάσματος που περιορίζει τη λιπαρότητα και την έντονη σμηγματόρροια είναι πρωταρχικής σημασίας.
  • Η υπερβολική χρήση σαπουνιών διαταράσσει τον δερμοεπιδερμιδικό φραγμό του δέρματος και κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο σε ερεθισμούς και φλεγμονές.
  • Το πλύσιμο του προσώπου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο φορές ημερησίως.

Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να διατηρείται ισορροπία μεταξύ της απομάκρυνσης περίσσειας σμήγματος και ιδρώτα και του ερεθισμού του προσώπου από τη χρήση σαπουνιών, αντισηπτικών και απολεπιστικών προϊόντων φροντίδας.

 

Σαρακηνός Αντώνιος

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Write your comment

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Απαραίτητα

wordpress_4a00003693acb6775a4a01d63efabd4a, wordpress_logged_in_4a00003693acb6775a4a01d63efabd4a, wordpress_test_cookie, wp-settings-1, wp-settings-time-1

Advertising

Analytics

Other