Χρήσιμα άρθρα από ειδικούς σε θέματα υγείας και συμβουλές ομορφιάς θα γίνουν η καθημερινή σου έμπνευση για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου.

Πρόσφατα Άρθρα

ήλιος δέρμα

Ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός για το δέρμα μας;

Είναι το σύμβολο της χαράς και της αισιοδοξίας, μας αρέσει να απολαμβάνουμε τις ακτίνες του ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στην αμμουδιά και για τις γυναίκες κατέχει μία ξεχωριστή θέση καθώς τους χαρίζει έναν όμορφο τόνο στο χρώμα του δέρματός τους! Είναι ο ήλιος που άλλοτε γίνεται σύμμαχός μας και άλλοτε μια «απειλή» από την οποία πρέπει να προφυλαχθούμε λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, πριν να είναι αργά.

 

Γνωρίζετε ότι…

 • 80% της ορατής γήρανσης στο δέρμα μας οφείλεται στην UV ακτινοβολία;
 • 23% των βλαβών από την παρατεταμένη έκθεσή μας στην «βλαβερή» ηλιακή ακτινοβολία εκδηλώνονται μέχρι την ηλικία των 18 χρόνων;
 • 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό είναι ο απαιτούμενος χρόνος -σύμφωνα με ερευνητές- για τη σύνθεση της βιταμίνης D;

 

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου στον οργανισμό μας!

Πέρα από τους κινδύνους για τους οποίους όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ο ήλιος προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.

 • Κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
 • Αυξάνει τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
 • Συμβάλλει στην σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D, απαραίτητης για την υγεία των οστών.
 • Αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, γνωστή και ως «η ορμόνη της χαράς» βελτιώνοντας τη διάθεση.
 • Έχει θεραπευτική δράση σε φλεγμονώδη νοσήματα του δέρματος όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα.
 • Βοηθάει στην θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοανόσων νοσημάτων, του καρκίνου, της υπέρτασης, και του διαβήτη.

Οι βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας.

Η παρατεταμένη έκθεση μας στην βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες επιφέρει δερματικές βλάβες οι οποίες πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτές οι δερματικές βλάβες προκαλούνται από την UVΑ ακτινοβολία, η οποία έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος και γι’ αυτό διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Η υπερέκθεση χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης είναι η απαρχή της πρόωρης γήρανσης του δέρματος (φωτογήρανση) καθώς η ηλιακή ακτινοβολία καταστρέφει την ελαστίνη, το κολλαγόνο και τη βιταμίνη Α στο δέρμα μας δημιουργώντας τα πρώτα αντιαισθητικά σημάδια στην επιδερμίδα μας. Ακόμη, οι ακτίνες UVA μπορεί να προκαλέσουν φωτοδερματίτιδα (αλλεργική αντίδραση στον ήλιο) καθώς και μελαγχρωματικές βλάβες όπως κηλίδες, ηλιακές φακίδες και επίταση (χειροτέρευση) κλινικής εικόνας σε άτομα με μέλασμα.

Από την άλλη πλευρά, η UVB ακτινοβολία (μικρότερου μήκους κύματος αλλά μεγαλύτερης ενέργειας) είναι εκείνη που συμβάλλει στο μαύρισμα της επιδερμίδας αλλά και στην εμφάνιση των ηλιακών εγκαυμάτων. Ακόμη, ευθύνεται και για την ανάπτυξη μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Και αυτό συμβαίνει διότι προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων που οδηγούν στη μετάλλαξή τους με την πάροδο του χρόνου.

 

8 συμβουλές για να προστατεύσουμε το δέρμα μας το καλοκαίρι.

Όμως τελικά ποιες είναι οι απαραίτητες προφυλάξεις για να χαιρόμαστε τον ήλιο άφοβα; Τις γνωρίζουμε ή τις διαβάζουμε επιπόλεα σε διάφορα εγχειρίδια και μετά αμελούμε να τις εφαρμόσουμε; Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ευεργετικά οφέλη του ήλιου χωρίς να θέτουμε το δέρμα μας σε κίνδυνο, οφείλουμε να διασφαλίζουμε με απλές κινήσεις την υγεία της επιδερμίδας μας:

 1. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας, κυρίως από τις 12:00 έως τις 16:00.
 2. Επιλέγουμε αντιηλιακά προϊόντα ευρέος φάσματος τα οποία προστατεύουν από την UVA και από την UVB ακτινοβολία και είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός μας.
 3. Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 30΄ πριν την έκθεσή μας στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε κάθε 2 ώρες ή όποτε βγαίνουμε από τη θάλασσα ή την πισίνα.
 4. Ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες του καλοκαιριού δεν ξεχνάμε το αντηλιακό μας καθώς το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα!
 5. Δεν αφήνουμε ακάλυπτο κανένα σημείο του σώματός μας. Κάνουμε σωστή επάλειψη με επαρκή ποσότητα αντιηλιακού.
 6. Ενυδατώνουμε το δέρμα μας χρησιμοποιώντας κατάλληλες λοσιόν καθώς επίσης πίνοντας άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς.
 7. Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού μας διότι εάν έχει παρέλθει το προβλεπόμενο διάστημα, τα ενεργά συστατικά του χάνουν την προστατευτική τους δράση.
 8. Συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας εάν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή ώστε να αποφευχθεί πιθανή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

Σαρακηνός Αντώνιος

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Write your comment